top of page

I'm a paragraph. Click here to add your own text and edit me. It’s easy. Just click “Edit Text” or double click me and you can start adding your own content and make changes to the font. 

 

Santral & Fax & Modem
* Santral Servisi
* Santral Kurulumu
* Parça Temini ve Değişimi
* Yönlendirme Programlama
* Ses Kayıt
 
*Operatör Robot Karşılama
 
* Santral Konsol, Adaptör
 
* Server, Network, Clinet
* Santral Alt Yapı Kablolama

Santral Kurulumu, Santral Servisi, Santral Onarımı, Santralci, Modem Kurulumu, Fax Kurulumu

Telefon Santrali Nedir ?

 

Günümüzde firmalar tarafından şirket içi haberleşmeyi gerçekleştirmek için tercih ediliyor. Telefon kablolarının bağlanmasıyla birçok telefon arasında ücretsiz iletişime olanak tanıyor. Kullanıcılar kendilerine verilen kısa kodları(abone numaralarını) tuşlayarak birbirleriyle ve dış hatlarla kolayca konuşabiliyor.

Bir telefon santrali başlıca beş parçadan meydana gelir:
1)Güç devresi
2)Ana kart
3)Abone kartı
4)Dış hat kartı
5)Besleme üniteleri

Şimdi santrali parçalarına ayırıp nasıl çalıştığına yakından bakalım. Telefon Santraline gelen elektrik akımı ilk olarak güç devresine ulaşır. Güç devresi üzerindeki mekanizma sayesinde elektrik sinyalini tüm sisteme yayar. Ana karta gelen bu sinyal işlemcide toplanır. İşlemci cihazın beynidir. İç hatların tüm şifreleri, dış hatlar ve tüm abonelik ayarları burada kayıt altındadır. Telefon kabloları abonelik kartları üzerindeki soket yerlerine takılır. Çok sayıda telefondan gelen bağlantılar tek bir soket üzerinde toplanabilir.

Peki, telefon santralinde arama işlemi nasıl olur?

Abone kartının üzerinde çok sayıda işlemci bulunur. Bu işlemciler çok sayıdaki hat kullanıcısının aynı anda arama yapabilmesi içindir. Kullanıcı telefon araması yapacağı zaman, abone kartının üzerindeki işlemciye sinyal gider. Bu sinyal, işlemciden santralin beynine yani ana karttaki işlemciye gider. Ana karttaki işlemci, beynindeki yazılım sayesinde hangi sayı numaralı abonenin arama yapmak için avizeyi kaldırdığını algılar ve çevir sesini vermek için abone kartına tekrar sinyal gönderir. Abone kartında o aboneden hangi işlemci sorumluysa sinyali alır. İşlemci dijital olan bu sinyali analoğa yani ses sinyaline çevirir ve avizeden çevir sesi duyulur. Kullanıcı numarayı tuşlamaya başlar. Telefon kabloları sayesinde abone kartına gelen sinyal işlemciden geçer ve buradan tekrar ana karttaki işlemciye iletilir. İşlemci arayanın kaç haneli numara girdiğini algılar. Bunu hafızasında kayıtlı ve on haneye kadar olan sıra numaraları sayesinde yapar. Eğer gelen sinyal dahili bir aboneden gelmişse. İşlemci abone kartındaki sorumlu işlemciden sinyali alır ve aranan dahilinin bağlı olduğu işlemciye bu sinyali iletir. İşlemciden kablolar aracılığıyla telefona çaldırma sinyali gider. Telefon açılırsa abone kartındaki işlemcilerden tekrar ana karttaki işlemciye sinyal ulaşır. Böylece ortak alanda görüşme sağlanır. Telefon santralleriyle çok sayıda kullanıcı aynı anda iletişim kurabilir. Bu kullanıcı sayıları, telefon santrallarının hat sayılarıyla belirlenir. 

 

Telefon santrallari aynı ağ üzerindeki telefonların birbirleriyle sabit telefon şebekesine çıkmadan haberleşmelerini sağlar. Yani santral sayesinde yerel bir telefon ağı kurularak telefonlar arasında ücretsiz görüşme yapılabilirken sabit telefon şebekesi üzerinden de yerel telefon ağı dışındaki telefonlarla iletişim kurulabiliyor. Telefon santralleri günümüzde firmalar tarafından şirket içi haberleşmeyi gerçekleştirmek için tercih ediliyor.  Kullanıcılar kendilerine verilen kısa kodları (abone numaralarını) tuşlayarak birbirleriyle veya telefon numarasını tuşlayarak dış hatlarla kolayca konuşabiliyor.


IP Santral Nedir?

 

Geleneksel analog Pbx sistemlerin yerini alan modern IP Pbx santraller, network ağı üzerinden haberleşir. IP santraller kolay yönetilebilir olması kadar güvenli olmasıyla da ön plana çıkar. Bilgisayarlar ile aynı ağ üzerinde çalışabildiği için kurulum ve bakım maliyeti açısından da oldukça caziptir.

IP Santrallerin Geleneksel Santrallerden Farkları

IP santraller geleneksel Pbx santrallerin aksine gelişmeye açık, kolay kontrol edilebilir ve son derece güvenlidir. Aboneler Network ağı üzerinden IP protokolünü kullanarak haberleşir. Klasik telefon hatları ses görüşmesi 64 Kbps bant genişliği kullanırken IP telefon sistemleri sadece 8 Kbps bant genişliği kullanır.

Ayrıca IP Pbx sistemler klasik Pbx sitemlere göre çok daha yeteneklidir.  Santral içi görüşme sağlamanın yanında uzaktan erişim, videolu görüşme, çağrı kaydetme, sesli mesaj gibi birçok yenilikçi özelliği de abonelere sunar.

IP Santralleri Neden Kullanıyoruz?

Günümüzde teknoloji hızla gelişiyor ve bu gelişme özellikle klasik sistemlerde gerekli altyapının da sürekli yenilenmesi ve değiştirilmesi ihtiyacını doğuruyor. Bu yüzden her türlü teknolojinin çok hızlı eskidiği bu dönemde teknoloji yatırımlarının gelişmeye açık yenilikçi sistemlere yapılması çok önemli.

Çünkü gelişemeyecek bir teknoloji ürününe yapılacak bir yatırım, kısa süre sonra gelişen ihtiyaçları karşılayamayacak ve artık hizmet edemez hale gelecektir. Bu durumda ise firmanın bu eski teknoloji çözümünü bir yana atmak ve yeni bir çözüme sıfırdan yatırım yapmaktan başka çaresi kalmaz.

Pbx sistem yatırımlarını gerçekleştirirken, IP Teknoloji ürünlerinin tercih edilmesi ileride gereksinim duyulabilecek birçok özelliğin kullanılabilmesine ve yeni bir yatırıma gereksinimi ortadan kaldıracaktır. Bilgisayarlar ile aynı ağ üzerinde çalışabilen yapısı sayesinde kurulum ve işletme maliyetleri açısından oldukça tasarrufludur.

bottom of page